Снимка: архив "Булфото"

Гуми, акумулатори, гориво, дограма, дори тестове за наркотици продължават да даряват някои общини на МВР. Администрациите са сред бедните в страната, а вътрешното министерство е сред ведомствата с най-сериозен бюджет – над  млрд. лв. годишно.

Това показва отчетът на МВР за времето от януари до март тази година, пише вестник "Сега".

Цифрите показват, че подаръците намаляват, но и не секват. Община Ямбол например е дарила 20 хиляди лева за ремонта на работните и общите помещения на местната полиция.

Макар и Бойко Борисов да обяви преди месеци, че лимитът за бензин на полицията ще падне, редица общини продължават да даряват гориво на МВР.

Още по темата

Общините Средец, Кайнарджа и Тутракан са дарили бензин за над 5 хил. лв. Местната власт в Созопол е заредила бензин за 12 хил. лв. в патрулките. Община Върбица е направила две скромни дарения за гориво - 422 лв. и 426 лв. на полицията във Велики Преслав.

Бензинът далеч не е единственото, което МВР получава като дарения от общинските администрации.

Пловдивската например е купила тестове за наркотици за 5400 лв. за полицията, смолянската – гуми и акумулатори за 1200 лв., а в Приморско общинарите купили електронен анализатор на полицията за 7900 лв.

Пожарната в Бяла Слатина се е обновила с дограма за 2000 лв. от местната власт.

Дарения са правили и няколко горски дружества. Давани са дърва за огрев. Най-скъпото дарение тук е за над 2500 лв. - за пожарните служби в Омуртаг и Антоново.

Освен от общините, МВР продължава да получава дарения от себе си чрез собствената си фирма БМВ. Тя е дарила мебели за 120 лв. На полицията във Варна, както и прахосмукачка, дивани и машина за гладене на Академията на МВР.

През първите три месеца на годината вътрешното министерство е получило сериозни дарения по американска линия, става ясно още от отчета. Департаментът по енергетика е направил общо 16 дарения в началото на март. Става дума за техника, разпределена по граничните пунктове.

Част от тази техника е на сериозна стойност. Почти 250 хил. лв. струва например радиационен портален монитор, дарен на граничния пункт в Елхово. Това е най-скъпото дарение за тримесечния период.

Общата стойност на всички подаръци за МВР е 450 203 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase