Снимка: МВР

"Навсякъде бе пълно с полиция и жандармерия - гледахме какво става и всичко бе като във филм", казва пред "24 часа" Детелина Нашева от Летница.

Градчето сега е притихнало, след като жителите му станаха свидетели на залавянето на беглеца затворник Борис Иванов.

"Преди да нападне Петкана, затворникът влязъл при дядо Борис Ванков", сочи Детелина към потънала в зеленина къща.

Старецът живеел сам, боледувал от Алцхаймер и внукът му Здравко всеки ден идвал да го наглежда, обяснява жената.

Още по темата

Здравко обаче отсъства, но тъща му Иванка Банова охотно подема разказ за преживяното от него - той всъщност първи позвънил на тел. 112, за да съобщи къде е затворникът.

Отишъл Здравко, както обикновено, при 83-годишния си дядо да му занесе обяд, а той му казал, че вътре има някакъв човек.

"Какъв човек бе, дядо, какво ти каза", усмихнал се Здравко, като си помислил, че старецът нещо си фантазира. Но дядо Боре отвърнал, че онзи го попитал сам ли е, къде е жена му.

"Излезе някъде и събра комшийките", продумал възрастният човек, объркан от болестта.

Всъщност, когато Здравко влязъл вътре, чул, че се трескат вратите на шкафа. Помислил, че старият нещо се е объркал и блъска, отворил стаята, а насреща му се изправил Борис, в ръката му проблеснало нещо метално.

"Стъписах се и не можех да мръдна от вратата", разказвал после за преживения ужас младият мъж. Рецидивистът тръгнал към него, а той хлопнал вратата и побегнал. Видял обаче, че престъпникът тича след него. Успял да се добере до колата си, стигнал до края на улицата и гледал в огледалото какво ще предприеме Борис. А той излязъл до дворната врата и после се върнал вътре в къщата.

"Тогава зет ми позвъни и ми каза, че издирваният затворник е в къщата на дядо му", разказа Иванка. Бил истински уплашен и допълнил, че се обадил на тел. 112, съобщил какво е видял, но не му повярвали.

Иванка пък взела да набира по телефона младши инспектор Митко Димитров, но така и не могла да се свърже с него. След около половин час той сам я потърсил. През това време Здравко отишъл на центъра на града и повикал жандармеристите.

Междувременно беглецът прескочил през зид, делящ двора от обраслата в храсти и високи бурени улица. Там, където прескочил, имало изпочупени керемиди. И тъй като мястото е съвсем уединено, понеже е в края на Летница, после безпрепятствено стигнал до къщата на Петкана Матеева.

Бедната постройка е последната на улицата, в близост до жп гарата. Оттатък пътя се простира пустош, а най-близката къща е на стотина метра по-надолу.

Сега вратите и прозорците са здраво залостени, няма никакви признаци на живот. Ваня и Детелина предполагат, че изплашената около 60-годишна жена се е скрила при някое от 5-те си деца.

Нейната снаха Мая разказвала пред съседи, че свекърва ѝ спяла, когато Борис влетял при нея и я събудил. Попитал я с кого живее, тя отговорила, че е сама.

"Ставай", изкомандвал беглецът. В ръка стискал лозарска ножица, задигната от дома на дядо Боре. В страха си Петкана не могла да реагира и получила удар от затворника. Поискал хляб и пари, после я изкарал на улицата и поели край линията.

Тук вече късметът му изневерил, защото насреща им се появил полицаят Димитров с колата си. Борис мигновено клекнал във високия бъзак, жената стърчала права, здраво приклещена от ръката му. Инспекторът запазил спокойствие и нехайно попитал какво става, накъде са тръгнали. 

"Ааа, нищо не се е случило. Любовна двойка сме", отвърнал затворникът.

Жената обаче правела мимики с уста и сигнализирала, че не е така. Димитров разбрал, престорил се, че вярва на обяснението, и продължил по пътя си. Спрял по-надолу и потвърдил пред чакащите жандармеристи и хора от Специализирания отряд за борба с тероризма, че това е техният човек.

Тогава погнали Борис, който хукнал в отчаян опит за пореден път да избяга. Предупредителни изстрели му показали, че нещата са сериозни.

Борис Иванов е бил заловен с тактиката "свински лов", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов на извънреден брифинг в събота вечерта. През цялото време действията му са били следени от снайперисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase