Кадър: Bulgaria ON AIR

Над 570 български села са без население или с по по-малко от десет жители. Според справка в Националния регистър на населените места, броят на обезлюдените села в България се e увеличил пет пъти само за последните две години.

Във великотърновското село Малчовци има около 15 души с адресна регистрация, но от тях само един е постоянен жител. Това е 86-годишната баба Иванка, разказваBulgaria ON AIR.

От години живее сама в цялото село и разказва, че някога във всяка къща се раждали по няколко деца, младите имали работа, занимавали се със селско стопанство и дори успели със собствени средства да си построят читалище, в което да се събират.

Разказва, че в последните години, богати хора си купили къщи в съседните две села, но според нея дори това няма да ги съживи, защото никога няма да се върне училището, няма да се съживи читалището, няма кой да изпита и същото умиление, което тя чувства към мястотоq където е родена и прекарала живота си.

 

Коментари Напиши коментар

158

Мирела

преди 4 години

Какво да кажа освен че не ми е жал за нея ,защото кучетата и са вързани

157

Анонимен

преди 4 години

Айде стига ревахте за обелюдяването на селата. Това е естествен процес в цял свят започнал още с появата на Рим. Нищо страшно няма в това хората да искат да живеят по-удобно и с достъп до повече услуги в градовете.

156

Анонимен

преди 4 години

България НЕ Е София и провинция.Провинция е областта около даден град.Селата около София са провинция на София.Селата около Пловдив са провинция на Пловдив и т.н.България има 28 области,което значи,че има 28 големи градове и провинции КЪМ тези градове.Столичани-образовайте се малко...Варна,Пловдив,Бургас,Плевен....нямат претенции да са големи градове.Те СА големи градове.Не колкото София,но достатъчно за да имат област и провинции.Ние не сме в софийска област и със сигурност говорим чист език.