Снимка: архив, Булфото

Производители на череши излязоха на протест и се опитаха да блокират АМ "Тракия" заради ниските изкупни цени. Хората се оплакват, че продукцията се изкупува за по-малко от 60 стотинки на килограм и загубите им са големи.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов черешопроизводителите трябва да имат ясна представа как ще продават и на кои пазари ще предлагат производството си.

Още по темата

"Свръхпроизводството не е проблем, просто има свръхпредлагане. Това се дължи на недобрите практики, които използват някои търговци. Има черешопроизводители с големи градини, които изнасят за експорт и печелят много от това", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Иванов.

По думите му държавата не е длъжна да се меси косвено и да нарушава конкурентоспособността в сектора, просто трябва всички търговци да се обединят в браншови организации и да започнат да продават на куп, а не самостоятелно.

"Икономическият риск за всеки един бизнесмен е нормално нещо и това не е проблем на държавата. Ние сме свикнали все някой друг да се грижи за нас. Към момента чуждо производство череши на българския пазар няма. Нека черешопроизводителите се замислят как да продават и да се обединят в структури", обясни още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него имаме много добре развито производство, но недоразвита пазарна структура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase