Снимка: архив, Булфото

Около 2500 бездомни кучета ще посрещнат летовниците по морето. Това показва справка  в общините в по-големите крайморски градове в страната. Според цифрите само в Несебър 400 песа ще лаят по улиците.

Те са вписани надлежно в регистър. И то на ръка. Всяко едно куче има описание: черно с клепнали уши и тежащо около 20 кг, кафяво, с бяло петно на окото, разхождащо се край старата мелница и т.н. Във Варна пък безстопанствените четириноги са близо 700. Те също имат досие, което е изготвено, когато са били кастрирани и маркирани. Отличник по морето е община Бургас. Това е и единственият по-голям град, който е успял отчасти да се справи със скитащите псета. По данни на общинските власти бройката им прогресивно намалява.

Още по темата

От администрацията смятат, че причината е в множеството кампании за осиновяване на бездомните кучета. Освен това там има безплатно чипиране на домашни кучета. "Идентификационният чип помага при загуба или при изхвърляне на кучето на улицата, да бъде намерен собственикът му. Тогава то му се връща. Това пък от своя страна намалява популацията на бездомните кучета", обясниха пред "Монитор" от бургаската администрация.

В този случай собствениците се издирват чрез данните в чипа и им се налагат санкции. В резултата на периодичните кампании до момента в една от най-големите общини по Черноморието са чипирани над 2000 кучета.

Варна пък държи един от рекордите за най-много регистрирани домашни любимци. Там цифрите сочат, че в общината влизат пари от данъци за 4964 четириноги. Това са по около 24 лева на животно. В Бургас регистрираните са едва 1500. За сравнение - доста по-малка община като Балчик е вписала в регистрите си над 5 хил. кучета.

В началото на годината правителството прие отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България.

Общият брой на безстопанствените кучета, получен при събиране на данните от всички общини, е над 26 хил. През 2013 г. те са били 35 383. За 2016 г. се отчита незначително повишаване на броя им. Очаква се актуализиране на цифрите за 2017 година. 

Коментари Напиши коментар

20

Redflah

преди 11 месеца

Te ne sa bezdomni bg kucheta....imat si plateni chadari i shezlongi na plaja, imat si konteineri za razdelno sabirane na bykluka za recycling na plaja, imat si garajni kletki za parking na plaja...imat si domashni glarusi na plaja...imat si domashni masajni shatri i sauna na plaja, imat si garderobni kabinki na plaja, imat si izkustveni kitki i darveta na plaja, imat si domashni spasiteli i dokteri, imat si donashni zabavlenia v moreto...imat si domashni priateli na plaja...

19

Ти да видиш...

преди 11 месеца

До Анонимен 9 Платената атрация беше по времето на соца. Описана е от анонимен 14.

18

Питам

преди 11 месеца

До Срамота 6 Какво искаш да кажеш? Общината да купи кучетата или да плати на ловджиите?