Снимка: МС, архив

Снимки и свободни разходки край оградата по границата ни с Турция официално са забранени.

Временното възпрепятстващо съоръжение е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, припомнят от МВР.

Още по темата

Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежението му е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението.

"Гранична полиция" създава организация за осъществяване на пропускателния режим и реда за пребиваване в стратегическата зона. Посещенията и пребиваването на хора, както и осъществяването на всякакви дейности до съоръжението и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция "Гранична полиция" или с директора на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово.

При необходимост хората, които ще пребивават в стратегическата зона, се придружават от служители на Гранична полиция. Заявка за пребиваване се подава в ГДГП, РДГП Елхово или съответните гранични полицейски управления на регионалната дирекция – ГПУ Свиленград, ГПУ Елхово, ГПУ Болярово, ГПУ Средец и ГПУ Малко Търново.

Информация може да се поиска и от кметовете на населените места, намиращи се в близост до българо-турската държавна граница, с които е уточнен редът за подаване на заявки за преминаване през порталите на съоръжението.

При пребиваване на място се забранява извършване на действия, които могат да нарушат нормалното функциониране на съоръжението, изградените портали, водостоци и прилежащия път. Забранено е още снимането на елементи от оградата или пътя, както и дейности, които могат да се определят като гранични инциденти, закононарушения.

Наскоро стана ясно, че оградата вече е завършена. Тя е дълга над 200 км и струва 200 млн. лв. Между опозиция и управляващи съоръжението периодично е обект на спорове. Най-често от левицата темата повдига червеният депутат и журналист Елена Йончева, според която в строителството има корупционни схеми.

Йончева представи и документален филм в края на миналата година, в който показа колко лесно е преодоляването на препятствието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase