Архив: Булфото

Установени са нередности по отношение на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръжения към тях в част от водоемите в област Разград. Това показват проверки на междуведомствена комисия, назначена от областния управител, извършени между 16 и 23 април, съобщиха от областната администрация.

Обследвани са 28 язовирни стени и водоеми. С неизправни корони са четири язовира, още толкова са обрасли с дървесна и храстовидна растителност, а три са с неизправни изпускатели. Два от проверените водоема са с неизправни преливници, а на един са неизправни бързотокът и енергоносителят.

Отчитането на нивото на водното огледало в язовирите Бели Лом, Осенец, Пчелин-1, Пчелин-2, Желязковец, Звънарци и Каменна чешма се извършва с рейки и репери, на останалите не са монтирани нивомери, е констатирала комисията.

В спазване на предписания от есенното обследване на язовирите всички общини в региона са сключили договори с оператори, посочват още от областната администрация. Неспазени са предписания, издадени на община Исперих, поради което са съставени два акта на общинския кмет. Те са заради това, че стените на язовирите Китанчево и Подайва са обрасли с многогодишна дървесна и храстовидна растителност, а изпускателят на язовир Китанчево е бетониран умишлено, за да не изпуска вода.

Проверена е и проводимостта на речните корита. Констатирано е, че в отделни участъци реките Крапинец, Топчийска и Съзлъка са с намалена проводимост, речните легла са обрасли с дървесна и храстовидна растителност, има и натрупани наноси, съобщава БТА.

Комисията е установила още, че почистени от дървесна и храстовидна растителност са коритото на река Бели Лом в регулацията на Разград и коритото на реката в регулацията на село Осенец. Извън урбанизираните територии обаче не се спазват предписанията за почистване на речните легла поради факта, че за целта не се отпускат финансови средства, допълват от областната администрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase