Снимка: Булфото, архив

Поредното българско село остана без нито един жител. Това е смолянското село Милково, което през 107 г. е загубило и последния си обитател.

С него селата без население в областта стават общо осем, сочат данни на Териториалното статистическо бюро.

Селата без жители освен Милково са Крушево, Водни пад, Кокорци, Баблон, Сливово, Чамла и Дряновец.

Още по темата

В 88 села в Смолянско населението е в камерен състав под 50 души.

През миналата година са се задълбочили отрицателните демографски тенденции в планинската област. Населението в региона е намаляло с 2 143 души, достигайки 107 282 жители.

Обитателите на Смолянска област намаляват според статистиката както в резултат на спадаща раждаемост и повишена смъртност, така и в следствие на миграционни процеси.

И през 2017 г. продължава процесът на застаряване на населението в областта.

Жителите над 65-годишна възраст в областта са 23 процента от населението, като относителният дял на хората от "третата възраст" се е увеличил с 7.1 на сто за последните 10 г. Естественият прираст през миналата година е достигнал до минус 9.5 промила.

Общо 746 бебета са се родили в региона през миналата година, като се регистрира намаление от 4.8 процента на живородените деца. Увеличава се относителният дял на родените без брак деца - 68 процента от новородените. Най-висок е относителният дял на извънбрачните бебета в община Мадан - 86.7 процента.

Коментари Напиши коментар

24

Чичо

преди 5 години

Значи Аспарух е сбъркал като се е заселил тук.

23

Ганьо Последний

преди 5 години

Моите деца не знаят български. Аз съм последният българин в семейството и съм малцинство в къщи. В бегето не остана никои. Имам две селски къщи, които пембените са обрали почти до основите. Да са живи и здрави да се множат на територията.

22

Еееее,

преди 5 години

Планът на българоубийците се вихри с пълна сила. Едни бягат,други.....умират.За Борисов,всичко цъфти и връзва....пустош и ***........Останалите полуживи да идат отново да поскачат по площадите......Кой не скача е червен и ...червени ***. Да живеЙ демокрацията ,ЕС и НАТО- НАШИЯТ ПЪТ КЪМ ОНЯ СВЯТ....