Снимки: HelpBook

Проблемът с уличните кучета не е от вчера и не изглежда да бъде скоро решен. В подкрепа на тази теза говорят и сигналите за безстопанствени кучета, които гражданите изпратиха до институциите чрез онлайн платформата за сигнали HelpBook.info през последния месец.

С намерение да насочим отново вниманието на отговорните институции към конкретните проблеми, с които гражданите са се сблъскали, ще представим тези сигнали под формата на обзор.

Започваме със сигнала за глутница от повече от 10 бездомни кучета в Кюстендил, които се разхождат между блоковете в кв. Бузлуджа.

Оставаме в Кюстендил и със следващия сигнал за глутница от опасни улични кучета, която живее в райнона на Авузата (гр. Кюстендил, ул. "Цар Симеон" I, N55) и които нападат преминаващите хора.

Продължаваме със сигнала за агресивни бездомни кучета, които нападат минувачите по улица "Врана" в с. Герман. "Глутницата се състои от 4 големи кучета и 13 малки. Надявам се на бърза реакция, преди и малките да са пораснали и те да станат агресивни и опасни", разказва гражданинът в сигнала до Екоравновесие.

Притеснителен е фактът, че уличните кучета са забелязвани до детски градини и училища, както е станало в следващите два сигнала.

Първият сигнал е за улични и агресивни кучета в близост до детска градина. Ето разказа на изпращача на сигнала: "В кв. "Люлин", по бул. "д-р Петър Дертлиев", точно на спирката на автобус 310 (може би се казва спирка "Индира Ганди") от страната на входа на "64 ДГ Първи юни" всяка сутрин има глутница от поне десетина кучета, които лаят и скачат по колите и хората. Доста са агресивни и е въпрос на време да нападнат някой или най-малкото да го изплашат добре. Време е да се вземат някакви мерки, защото там непрекъсмато минават родители с деца и си е страшно."

Вторият сигнал е този за глутница улични кучета, която е забелязана да преминава по тротоара до оградата на столичното 5 ОУ "Иван Вазов". "Едното куче имаше пластмасова "обица" на дясното ухо, вероятно представляваща маркировка, поставена при предишно хващане.", описва сигнализиращият и продължава: "Странна е политиката на Столична община, която "Екоравновесие" изпълнява като общинско предприятие. Защо заловените безстопанствени кучета се пускат отново на улицата след кастриране и обезпаразитяване? Да не би кастрираните животни да започват да познават закона за движение по пътищата и престават да излизат внезапно на пътя? Или веднъж обезпаразитени, ефектът на противопаразитния препарат трае вечно?

Не ви ли притеснява фактът, че в България има най-много случай на заболяване от кучешка тения измежду всички страни в ЕС? И това се твърди в справка на европейския център за контрол и превенция на заболяванията, която ще видите тук: https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/echinococcosis-annual-epidemiological-report-2016-2014-data", завършва той сигнала си до Столична община.

В друг сигнал отново става дума за бездомни и опасни кучета в София. "Общия брой на живтотните е 13. Движат се на глутници. Пет от животните са на около 9-10 месеца. Предполагам, че не са кастрирани, нямат маркировка. Други три от животните са се приютили при строежа на жилищна сграда намиращ се на ул. "Народен певец", като едно от тях проявява агресия. В момента не смея да премина по тази улица. За да стигне човек до трамвайната спирка на бул. Цар Борис III, се налага да прави големи маневри и да заобикаля улиците, по които се движат бездомните животни. Преминаването по горепосочените улици стана невъзможно!", алармира авторът на сигнала и се обръща към Столична община с молба за вземане на мерки.

Задържаме се в кв. "Павлово", за където гражданин сигнализира, че за пореден път среща глутница улични кучета, а "едно от кучетата е досущ като едно от тези: https://helpbook.info/signal/view/74 и има маркировка на дясното ухо", казва подателят на сигнала към Екоравновесие и добавя. "Моля, вземете мерки! В района има училище и детски градини!".

Завършваме обзора със сигнала, който гражданин изпрати чрез HelpBook.info до омбудсмана Мая Манолова и в който той задава въпроса "Институциите неспособни ли са да се справят с уличните кучета или не желаят?" В сигнала си той разказва случка, на която е попаднал, а именно "голямо куче с марка на лявото ухо (това би трябвало да означава, че е кастрирано), а до него - няколко малки кучета."

Сигнализиращият дава примери за неприятни случки с нахапани хора от безстопанствени кучета. Посочва болезнения опит на Букурещ, където през 2013 г. 4-годишно дете е разкъсано от бездомни кучета. Отбелязва и положителният опит на Бургас, за който се твърди, че е единственият български град, който се е справил с проблема с уличните кучета.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase