Снимка: Булфото

Общ преглед

Над 50 души се включиха в протеста на площад "Независимост" във Варна срещу визитата на президента на Турция Реджеп Ердоган, който пристига за лидерска среща между Европейския съюз и Турция тази вечер в резиденция "Евксиноград", предаде "Фокус".

Още по темата

Протестиращите развяваха български знамена и плакати с надписи: "Stop Erdogan", "Затваряме Варна за диктатори", "Не на диктатурата", "Източна Тракия говори на български. Тя е част от нашите духовни граници", "105 г. от Одринската епопея. Одрин е наш", "Вън Ердоган от Европа".

Площадът пред съдебната палата бе озвучен от патриотична музика. Събирането бе организирано от ПП "Възраждане". Според партията президентът на Турция Реджеп Ердоган не трябва да бъде допускан на територията на България и ЕС.

"За нас като българи, като европейски граждани, е безкрайно унизително ръководителите на ЕС – най-мощната политико-икономическа организация в света, да идват и да капитулират пред един съвременен турски диктатор", заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

Протестът премина без ексцесии и при засилено полицейско присъствие.

Още един протест срещу визитата на турския президент Реджеп Ердоган се проведе във Варна. Събитието, което се състоя пред Катедралата, бе организирано от "Да, България" във Варна и ДСБ–Варна под формата на флашмоб.

Председателят на местната структура на "Да, България" Нелко Начев припомни, че още миналата седмица в писмена позиция партията е заявила несъгласието си с унизителната роля, в която ни поставя правителството – на троянски кон на Ердоган, в посредничеството с ЕС.

"Този човек многократно заявява антиевропейските си позиции и непрекъснато погазва гражданските свободи. В Турция има над 100 000 души в затворите, белязани само с етикета "гюленист". В същото време нашето правителство е предало повече от 100 души без никакви разследвания и доказателства на турското правителство. Ще искаме информация за съдбата на тези хора", заяви Нелко Начев.

Според него картата с бежанците се използва от Ердоган като средство за рекет спрямо ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар