Кадър: БНТ

Разчистването на пътя към Паметника на свободата на легендарния връх Шипка продължава с пълна сила. Заради силните снегове от последните дни има преспи, стълбите към монумента са почти непроходими, но почистването за честванията на утрешния национален празник не спира.

Директорът на Националния парк – музей "Шипка Бузлуджа" Чавдар Ангелов изрази надежда, че в днешния ден пътят ще бъде изчистен благодарение на усилията Община Казанлък и пътно-поддържащите фирми. Националният парк също се е включил в разчистването.

Още по темата

"Призовавам всички, които ще посетят паметника, да се добре облечени и подготвени, зимата е в разгара си. И да следят указанията на органите на реда", каза Ангелов пред БНТ и допълни: "Важното е, че вчера успяхме да издигнем националния флаг, който вече се вее до Паметника на Свободата, така че със сигурност празникът ще се случи".

От февруари 2018 Паметникът на Шипка вече има акт за публично-държавна собственост. Това ще позволи да паднат пречките за консервационни и реставрационни дейности.

"Това ни дава възможност още тази година да започнем сериозно да мислим за изработване на един цялостен проект за консервация и реставрация. В този проект е логично да бъде включено и фасадно осветление", каза още Чавдар Ангелов.

Тази година България празнува 140 години от Освобождението. Тържественото отбелязване на годишнината ще започне в 12 часа на площадката в подножието на Паметника.

Пътят Габрово – Шипка ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 20.00 ч. на 2 март до 18.00 ч. на 3 март 2018 г. с изключение на автобусите от междуградския транспорт.

Автомобилите ще се движат еднопосочно от Габрово към връх Шипка от 5.30 ч. до 13.00 ч. на 3 март 2018 г.
Автомобилите ще се движат обратно в посока от връх Шипка към Габрово след 13.00 ч. на3 март 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase