Снимка: архив, Reuters

Живи аларми на синджир - в това се превръщат 90% от кучетата, които се взимат, за да се отглеждат като домашни любимци от безотговорни стопани у нас. Оставени на самотек, животните озверяват и стават опасни. Никой не знае какъв е броят им и не контролира собствениците им, посочиха от фондация "Четири лапи".

Трагедията от пазарджишкото село Мокрище, при която домашен, изнемощял питбул уби 3-годишно дете, е последният пример докъде води тази практика и липсата на контрол от страна на институциите, заяви Явор Гечев от организацията пред "Труд".

"Това се случва единствено благодарение на безотговорността на хората, животните няма как да бъдат обвинявани. Емблематичен пример е за това как не трябва да се отглеждат нито деца, нито животни. 90 на 100от кучетата на село се отглеждат по този начин - вързани на синджир, без да се полагат необходимите грижи за тяхното възпитание, за тяхното лечение, за храненето им. Те са оставени на самотек като живи аларми Колкото по-силно лаят, колкото по-злобни са, толкова по-доволен е стопанинът, защото има кой да му пази градината.

Практиката не е само на село, защото много от тези хора, дойдоха и в града. Много хора си взимат домашен любимец, защото има някаква модна тенденция: взимат го, за да печелят от него - дали от разплод, дали от боеве", уточни той.

Още по темата

Никой не знае колко са домашните кучета у нас и как се гледат. Последният отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета за 2016 г. показва единствено броя на регистрираните официално. Към 2016 г. те са 33 882, докато през 2015 г. са били 29 215.

Въпреки ръста, регистрацията и чипирането на кучета остава непопулярна мярка, защото с годината контролът върху собственици на кучета е почти нулев. Той трябва да се осъществява от общините, както и от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), но усилията в тази посока липсват, отчитат експерти.

"Масово общините не контролират собствениците, които живеят на тяхна територия. Това трябва да стане чрез проверки. Когато животно се отглежда при условия, които са в нарушение на Закона за защита на животните, а това включва и отглеждането на къс синджир - трябва да има санкции и от страна на БАБХ, уточни Гачев.

Статистиката сочи, че на година има поне 2 случая на инциденти с домашни кучета, като често те са от по-едри породи. В тях попада и този от свищовското село Козловец от началото на 2017 г., когато двете кучета на Петър и Велика убиха 80-годишната баба Гина. Година по-късно Районна прокуратура - Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу стопаните на кучета.

"Породата няма значение. В общи линии, който иска да си гледа питбули, ще продължи да го прави. При такъв занижен  контрол, колкото и да забраняваме питбули ще се отглеждат. В крайна сметка породата сама по себе си не е виновна. Много ми се иска някой ден притежаването на домашен любимец в България да е по-скоро лукс, отколкото начин да се спестят пари от охрана или нещо друго", допълни Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase