Кметът Марин Рачев. Снимка: Община Септември

Над 50 маскирани полицаи участват в спецакция в сградата на Община Септември, обяви пред "Фокус" Николай Баташки от Инициативния комитет "Да спасим община Септември".

По думите му Общината е блокирана и не обслужва граждани. Затворен е и Информационният център, като всички служители са изведени от сградата.

По неофициална информация акцията е насочена срещу кмета Марин Рачев, който в края на миналата година бе обвинен от прокуратурата, че е нанесъл на общината щети в размер на 13 милиона лева.

Тогава от ДАНС обявиха, че тяхна проверка е установила, че градоначалникът е закупил от близка до него фирма земеделски имот за 115 пъти по-висока цена, от тази, за която е бил продаден същият имот 3 години по-рано.

Освен това е сключил сделки в нарушение на Закона за обществените поръчки.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че на територията на Община Септември се провеждат интензивни процесуално-следствени действия по досъдебно производство за корупционно престъпление.

С предварително разрешение от Специализирания наказателен съд се извършват претърсвания в служебни помещения в сградата на общината, в лични домове и офиси на търговски дружества, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет за корупционно престъпление след новите изменения в НПК от месец ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase