Снимка: архив Reuters

"Природозащитниците могат да бъдат спокойни - хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят, това е уредено със закон", заяви министърът на екологията Нено Димов.

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки..

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни министър Димов.

Още по темата

"Нито аз, нито правителството сме страна в този спор. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и развитието на бизнеса в региона", каза още той по повод протестите в София в четвъртък вечер.

Снощи протестиращи блокираха кръстовището на Попа, а после се отправиха и към Орлов мост и скандираха, че искат природа в Пирин. За днес е подготвен и още един протест против решението на правителството да позволи строежа на втори лифт над Банско.

Министърът заяви, че няма данни протестите да са част от кампания, която подпомага ски туризма в други държави, а и това не било предмет на дейност на неговото министерство.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

"Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен", заяви пред "Нова" министърът на околната среда.
 
Нено Димов обясни още, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase