Снимка: архив, Булфото

Дишаме опасно мръсен въздух. И основният виновник за това не са автомобилите, а отоплението с твърдо гориво. В София се оказва, че дори жителите на едни от най-богатите квартали се греят с такова, отсече икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Разгневи ме фактът, че най-големият екологичен проблем в България не е изсичането на горите. Дори напротив - те растат с изключително бързи темпове въпреки бракониерските действия. Мръсният въздух очевидно обаче е политически нерешим проблем, а екологията отдавна се е превърнала в политика, а не в наука", подчерта още той.

Във връзка с протестите "За" и "Против" втори лифт над Банско, Владимир Каролев подчерта, че те са в съотношение 1:1000.

"На нито един протест, организиран от еколозите не ходят повече от 20-30 човека. И това са хората, работещи в тази сфера, както и техни роднини. В Банско проблемът не е само кабинковият лифт. Ски зоната има нужда от уплътняване, без да се излиза от рамките на сегашната концесия", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сегашният план за управление на Национален парк "Пирин" отдавна е изтекъл поради обжалванията на еколозите. Каролев обаче допълни, че е напълно възможно да бъдат добавени нови лифтове във вече съществуващата ски зона.

Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Точката не е в дневния ред, но е възможно да бъде включена извънредно.

Спорът между еколози и бизнес по темата изостри отношенията в управляващата коалиция в началото на месец декември.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на "Ски зона Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на плана за управление на парк Пирин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase