Архив: Булфото

Коли без документи, с технически неизправности, без платен данък безпроблемно получават талон за годишен преглед. 

В един от пунктовете за годишни прегледи в столичния квартал "Бенковски" се чака поне два часа на опашка. Причината – на преглед там се минава бързо, лесно и без да се плати задължителния годишен данък на колата. Преглед по правилата в този пункт струва 35 лв.

Преглед без документ за платен данък – само 5 лева повече. Автомобилът пък не е проверен за основни технически изправности.

11 общини в страната не са свързали базата си данни с тази на агенция "Автомобилна администрация", обяснява шефът на ИА "Автомобилна администрация" Красимир Сребров. Това дава възможност на пунктовете за прегледи да мамят. Заради такива нарушения от началото на годината са съставени 208 акта и са затворени 29 пункта.

Ако данъкът не е платен в София, системата не би трябвало да издаде талон за преглед, но община Борино обаче не обменя информация за регистрирани коли.

Така се оказва, че стотици автомобили със софийска регистрация фиктивно се вписват в малката община, където такива коли не съществуват.

Гобата за такъв пункт е 1500 лв. за всеки автомобил, може да му бъде отнето разрешителното, каза Сребров.

"Само при вчерашния случай, когато проверявахме, 46 автомобила са минали без платен пътен данък на един пункт. Той е рекордьор с 8000 такива прегледа, които ги доказваме в момента", коментира пред Нова тв Красимир Сребров, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

Той призна, че има пропуск в информационната система, тъй като регистърът в общините и този в "Автомобилна администрация" не са синхронизирани. В момента се работи по актуализацията на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase