Снимка: Булфото, архив

Закриване на малки пожарни участъци в страната няма да има. Даже в началото на следващия месец ще открием нов в област Плевен, каза във Велико Търново директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Той обясни, че със законодателна промяна е регламентирано в малките населени места до 5000 души екипите пожарникари да бъдат по двама.

Още по темата

"По-добре двама души да отидат на 5-7-ма минута, вместо 3-ма души да отидат на 35-та минута. За хората е много важно. Местният екип ще започне само най-неотложното - да спасяват, ако има застрашени хора, или само ще защитават съседните сгради, докато дойдат подкрепления, за да може ситуацията да се задържи под контрол", обясни шефът на пожарната.

128 души са загинали в пожари от началото на годината в страната. Двойно повече са пострадалите, но има над 1700 спасени от огнената стихия.

Гл. комисар Николов похвали областната пожарна във Велико Търново за идеята да обиколят максимален брой самотноживеещи възрастни хора в началото на отоплителния сезон и да монтират датчици за ранно известяване при пожар в домовете им.

"Тази идея се опитваме да я популяризираме в цялата страна. Търсим пари, вероятно ще намерим малко повече сега покрай европейски фондове, за да може да я приложим в цялата страна", каза той, цитиран от "24 часа".

Във Велико Търново шефът на пожарната награди 12 огнеборци, участвали с риск за живота си в потушаването на големия пожар в търновския месокомбинат. На 6 ноември вечерта пламна производствената сграда на предприятието, имаше опасност от взрив от хладилните инсталации, а при горенето на стиропор от изолацията се отделяха токсични газове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase