Елхата на София. Снимка: БулФото

Държавните горски предприятия ще предоставят 50 000 елхички за Коледа.

Близо 37 000 от тях са предвидени да бъдат отсечени, а други 12 300 ще са със запазена коренова система в контейнери, с възможност за засаждане при подходящи условия напролет. Това съобщиха от МЗХ.

Традиционно в горските територии - държавна собственост, коледните елхи се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници при извършване на отгледни сечи, както и от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи.

Коледни елхи се предлагат на пазара и от частни и общински предприятия.

Закупените на едро дръвчета от търговците следва да са придружени от превозен билет, като към стеблата са закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера са вписани в билета. Всяка законнопридобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер, който е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините.
При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара коледни дръвчета, предвиждат се засилени проверки.

Търговците на коледна зеленина, каквато представляват клонките от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета, също трябва да притежават превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството.

При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase