Снимка: "Монитор"

Разбиха поредния нелегален развъдник за кучета край Варна. Проверката била извършена по серия сигнали и е проведена в петък. 

В нея, под полицейска охрана, са участвали представители на фондация "Лъки Хънт" и Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

Сигналите за "мястото на ужасите" постъпили от няколко живеещи наблизо, които били подложени на системен тормоз от страна на отглеждащите кучетата. По тяхна информация, имотът бил собственост на починал варненец, чиито наследници не можели да влязат във владение, защото били заплашвани и гонени от самонастанилите се в него мутри.

"При първоначалното ни посещение, на мястото се натъкнахме на поне 15 кучета, вързани със синджири и въжета с дължина не повече от метър. Те лежаха в калта, а пътеката, която водеше до тях, беше осеяна с кости и части от животни, с които са ги хранили", описват гледката зоозащитниците пред "Монитор".

Всички кучета били кожа и кости, с открити рани по тях, с липса на каквато и да е храна и вода и елементарни условия за предпазване от дъжд, сняг и студ. При проверката в една от паркираните коли в имота е бил открит и импровизиран ветеринарен кабинет, където с подръчни материали са били "лекувани" ранените животни.

По информация от съседи кучетата, които били в по-тежко състояние или не издържали на опитите за лечение на "стопаните", били убивани, а труповете им изхвърляни в съседния парцел.

По време на проверката стопаните на нелегалния развъдник се държали изключително агресивно и нагло, като заплашвали всички, обиждали и дори се опитали да избягат с част от кучетата, но бил спрени.

Всички спасени кучета са конфискувани и ще получат шанс за нов живот. Със заповед на ОДБХ-Варна те вече са под опеката на фондация "Лъки Хънт". Там ще бъдат прегледани, лекувани и настанени в центъра до приключване на следствените действия, след което ще бъдат предадени за осиновяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase