Снимка: visualhunt.com

С 35% повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у нас. Това сочат данните от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията за тази година.

"У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Антибиотици трябва да се изписват само когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция, по възможност с микробиологично изследване. Ако няма време за получаване на резултата, трябва след получаване на резултата от микробиологично изследване да се смени терапията, за да можем да ползваме по-дълги години антибиотици", поясни още проф. Кантарджиев, цитиран от БНР.

Прекомерната употреба на антибиотици превръща опасните микроби в организма в нечувствителни към лечението, посочи още той.

"Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

25 хиляди са смъртните случаи годишно заради антимикробна резистентност в ЕС, а в света те са 700 хиляди случаи, а до 2050 г. се очаква смъртността от тази резистентност да бъде по-честа, отколкото от рака, предупредиха от СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase