Снимка: архив, Булфото

Катастрофално намаляват неонатолозите и педиатрите, за това алармираха специалисти по време на кръгла маса  в НС за проблемите на детското здраве.

"Броят на неонатолозите намалява и ще се наложи да се закриват АГ отделения, защото няма кой да се грижи за новородените", заяви проф. Боряна Слънчева, която поясни, че ако не се направи нещо за привличане на повече кадри в тези специалности има риск до 2-3 години болниците да спрат да работят. Тя се оплака, че болниците не могат да назначават специализанти заради финансови проблеми, пише "Монитор".

По думите й издръжката на един човек излиза около 12 000 лева на година, което означава, че за четирима специализанти лечебното заведение трябва да даде 50 000 лева годишно. "Колко болници могат да си го позволят?", попита тя и уточни,че по райони липсват кадри - във Враца и Русе например, а в университетските болници лекарите са над средната възраст.

От своя страна проф. Владимир Пилософ, който оглавява педиатричната асоциация, също заяви, че има проблем с квалифицираните кадри. Именно затова те искат обучението по обща педиатрия да е  минимум 5 години. Той посочи и други проблеми на детското здраве.

По думите му за детско здраве държавата отделя около 285 млн. лева на година, докато за хората над 18 години харчовете на касата са над 2,4 млрд.лева. Педиатрите има предложения и по отношение на финансирането на дейностите за детско здравеопазване.

Те настояват за хоспитализация без ограничения за децата до 1-годишна възраст, независимост от диагнозата, както да няма ограничения за заплащане на диагностиката и лечението по клинични пътеки за деца. Друго предложение е лекарствата за амбулаторно лечение на деца до 7 години да са безплатни.

Държавните трансфери за здравни осигуровки на децата да бъдат в отделна сметка, както и компенсиране на личните лекари и педиатрите в извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които са освободени от нея.

Пилософ изтъкна, че детската смъртност е ниска. През 2016-та тя е 6,5 на 1000 деца. В София тя е изключително ниска - 2,5 на 1000 деца. В отделните региони обаче , както и в селата тя е 4-5 пъти по-висока или с около 40 %. При 72 % от случаите смъртността при децата се дължи на проблеми в перинаталния период или заради вродени аномалии.

Кардиолозите също се оплакаха от липсата на интензивни медицински сестри. По думите на д-р Камен Коцилков заяви ще има реална заплаха националната програма за лечение на деца със сърдечни малоформации да спре.

По думите му в момента заради липсата на кадри се правят само спешни и неотложни операции, като са оперирани над 250 деца.

92 на сто от родителите приемат задължителните ваксини като необходимост, а 73 % считат, че ваксините трябва да са задължителни, заяви пък зам-.здравният министър Светлана Иванова. "Въвеждането на клиничните пътеки беше пагубно за педиатрията", заяви пък шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова и поясни, че това да едни от  най-недофинансираните пътеки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase