Снимка: архив, Булфото

Заявки от стотици купувачи на грозде за лични нужди засипват в последните дни старите лозари от Сандански, Катунци, Струмяни, Кресна и Петрич. Купувачи от София, Пловдив, Благоевград, че даже и от Ботевград и Плевен си уговарят по телефона срещи с лозарите и идват да пълнят бидоните си с коли и микробуси направо от лозовите масиви:

"Такъв глад за грозде не помня от много години. Телефонът ми прегря, не спира да звъни. Но имам редовни клиенти, първо за тях ще осигуря грозде, ако остане, ще продавам и на други", каза старият лозар Йордан Халачев от санданското село Катунци.

Заради наплива от купувачи цената на гроздето скочи нагоре в сравнение с миналата година, пише "Монитор". Лани сортовете "Мерло" и "Каберне" се продаваха по 80 стотинки за килограм, а от сорта "Широка мелнишка лоза" - по 60 стотинки за килограм. Сега вече "Каберне" и "Мерло" вървят по левче, а "Широка мелнишка" се изкупува по 80 стотинки.

"Има ли пазар на стоката поминъкът лозарство ще бъде съхранен. През последните години много млади хора започнаха да възстановяват и подменят лозята на бащи и деди, заради добрите изкупни цени в последните две години", твърдят стопани от Сандански. Те, обаче предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за измама на клиентите: "Често търговците предлагат грозде от "Широка мелнишка лоза", което представят като мерло.

По този начин го продават по-скъпо. Трудно е за обикновените купувачи да открият разликата между двата сорта и те плащат повече за грозде, което е по-евтино", обясняват лозарите.

Междувременно изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев прогнозира, че тази есен ще бъдат прибрани около 200 хил. т грозде. "Ще има достатъчно грозде", каза той. "Количеството наистина е малко по-малко, но качеството му е по-добро. От него ще могат да се произведат към 140 млн. л вино", уточни той.

По думите по-слаба ще бъде реколтата в районите на Русе, Враца, Монтана, като причината е основно сушата и градушките. "В останалите райони най-големи количества и с най-добро качество ще приберат стопаните имащи напояване на площите си. Останалите, чакащи само на дъжд ще имат по-големи проблеми.

При тях гроздето е узряло, но няма маса и стафидира", обясни Коев. Той е категоричен, че тазгодишната реколта ще стигне на българските винпроми. Единственият внос сега е на много малки количества от Румъния на грозде от белите сортове. "Единствено имаме опасения започналите застудяване и валежите да не продължат по-дълго и да намалят захарността на гроздето", каза още Красимир Коев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase