Снимка: "Велоносен поход"

Общ преглед
Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути. Постави го Борислав Йорданов, който е най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина.

Рекордът си Борислав постигна с колело, стартирайки на 10-ти септември от връх Ком и финиширайки на нос Емине на 13-ти септември сутринта. По този начин беше поставен нов стандарт за преминаване на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е възможно.

"Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани", каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут.

"Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи", пък бяха едни от първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.

Предизвикателството на Борислав, наречено "Велоносен поход", макар и да не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са триатлонистът Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.

С това постижение и въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това е и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Повече информация можете да намерите на страницата на "Велоносен поход" във Facebook.

Коментари Напиши коментар

5

Бръчков

преди 5 години

Радостно е , че още има такива младежи ! Честит рекорд и нека повече от младите да се качат на велосипедите и макар за миг да забравят чатенето , чипса и дюнера ....

4

аз

преди 5 години

Да бяхте споменали кои са предишните рекорди.Когато пътеката не беше утъпкана от хилядите туристи,нямаше маркировка и всичко беше в коприва и къпини.Е и нямаше камери,спирки за храна и почивка.Рекордът на Райко за мен има по-голяма стойност.Но рекламата е всичко в този живот,нали.Браво на новия рекордьор,голямо постижение си е.

3

Анонимен

преди 5 години

Нормално 100 - 120 километра за колко време? За седмица? Зависи от потготовката, здравословното състояние, възрастта, бегача, екипировката, храната, терена, групата(ако има такава), течностите, потдържащия екип(ако има такъв) и т.н. Зависи и колко тежи колоездача, и бегача, и всичкото. Общо взето, докато има мотивация всичко е наред. Човека е с добра мотивация. Евала за постижението. Бих пробвал ако можех.