Кадър: bTV

И Лили и Митко от Вълчан дол тръгват на училище на днешния 15 септември. За разлика от други години, този път те имат чисто нови раници, тетрадки и дори лаптопи. Къщата им има нов покрив и нови прозорци.

Децата вече могат да посрещнат с по-малко притесния първия учебен ден благодарение на помощта на много хора – познати и непознати. Днес Митко започва седми клас, а Лили – пети.

Съдбата на двамата трогна преди време хиляди българи. Митко и Лили живееха при тежки условия, грижеха се сами за болните си родители, а в къщата си нямаха дори и течаща вода.

Още по темата

Сега нещата изглеждат други благодарение на помощта на много хора. Сред тях е и президентското семейство Радеви.

През лятото Лили и Митко гостуваха на Радеви в резиденция "Бояна". Първата дама Десислава Радева лично пристигна да ги вземе от селото.

"При президента беше хубаво, навсякъде ни водиха, всичко посетихме", разказа Митко пред bTV.

"В София посетихме киното, моловете и магазините", сподели и Лили впечатленията си от прекарването.

Митко е категоричен, че всичко в живота на семейството им се е променило, откакто България е научила за тежката им съдба. "Всичко се промени – къща, ремонт, прозорци, имаме два лаптопа, приготвили сме тетрадки и учебници", каза момчето.

Лили е доволна, че с брат й имат нови ранички и тетрадки и признава, че вече иска да тръгва на училище.

"Там има с кой да си играя и други неща. Но зимата ще е трудно – пеша до училище и обратно", каза Лили. А училището е на... 15 километра от дома им.

Бащата на децата, който беше на легло, благодарение на даренията, вече има нова става. Състоянието му обаче, макар и подобрено, все още изисква чужда помощ.

Така, макар и украсена, другата история на Лили и Митко продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase