"Няма място за паника, в тези продукти количеството е незначително", коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Тодорка Янковска относно партидите български яйца с фипронил.

Тя обаче беше категорична, че това опасно вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

Още по темата

По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0,72 мг/кг.

При установените у нас яйца е 0,027 мг/кг – доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.

Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето.

"Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикиран", коментира пред bTV Богомил Николов от "Активни потребители".

"Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите", посочи Янковска.

"Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит – как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне", каза още Николов.

 

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 5 години

Сигналът за тези яйца е даден от голяма търговска верига стана ясно и то има няма 5дни след дебата Големите търг вериги да са задължени да предлагат 51% българска продукция .Оказва се че това е препарат с който се пръска против кокошинките т.е кърлежите по кокошките които м-у другото нападат и човека .Освен това се оказа че количеството е по-малко от нормите за ЕС на 1кг телесно тегло но се раздуха новината че бълг продукция е отровна некачествена и направете си извода

52

готвач

преди 5 години

На Тодорка бих и сварил няколко яйчица от тия. Като ги хапне, ще и пръжна и 5-6 на очи, а за десерт - крем карамел с повечко яйца. След това ще я попитам отново, за да изкаже мнение по въпроса и да продължим да дискутираме по темата.

51

Анонимен

преди 5 години

не е сигурно