Снимка: Reuters, архив

Около 1000 са педагозите, които не достигат към момента в училищата, като най-голяма е липсата на преподаватели по математика и физика. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

На днешния 15 септември за първи път училищния праг ще прекрачат 75 хиляди първокласници. Всички те ще учат по нови учебници, както и учениците от втори, шести и осми клас. 26 от 2400-те школа у нас ще посрещнат новата учебна година с ремонтни дейности, показват пък данни на МОН за готовността на учебните заведения да посрещнат новата учебна 2017/18 г.

Още по темата

Сериозната криза при преподавателите - в началото на август липсваха 3600 педагози, е преодоляна до голяма степен благодарение на учителите пред пенсия. Около 2600 от тях са решили отново да се върнат в клас, съобщи шефът на учителския синдикат Янка Такева, цитирана от в. "Сега".

По думите й в системата са постъпили и 1000 нови учители, които нямат педагогическа квалификация, но ще обучават децата, просто защото "няма кой". Заради дефицита на учители по математика и физика двете направления бяха обявени за приоритетни за университетите, но въпреки това кандидатите са твърде малко.

"Анализите ни към днешна дата показват, че това дава резултат, но не е достатъчен", призна министърът.

От МОН напомниха и че за последните 4 години броят на студентите в педагогическите направления се е увеличил с близо 20%, което е предпоставка да има повече учители в близките години, когато се очаква и най-големият недостиг на педагози. Според анализи на министерството броят на студентите, които учат природни науки, филология, математика и педагогика, ще е достатъчен, за да се преодолее дефицитът, но задачата е те да бъдат задържани да останат в системата.

В училищата трябва да има около 1 млн. ученици от 1-ви до 12-и клас, но 13-14% от тях преждевременно са отпаднали, каза още просветният министър. От този месец правителството издирва тези деца, за да ги върне в клас. Какви са резултатите от кампанията, ще е ясно най-рано след месец. Според Вълчев голяма част от децата са заминали в чужбина със семействата си, но точният им брой е неизвестен както за ведомството му, така и за Гранична полиция.

В навечерието на първия учебен ден всички нови учебници за 2-ри, 6-и и 8-и клас са готови с изключение на два учебника по английски език, които ще бъдат в училищата до средата на следващата седмица. За първи път по нови учебници ще учат и 75 хиляди първокласници. (Нови учебници за първи клас трябваше да има още м.г., но времето за създаването и отпечатването им не стигна.) Всички учители трябва да получат 15% увеличение на заплатите си. Заради това, че промяната е подписана преди ден, увеличението ще се плати накуп за два месеца с октомврийските заплати.

От 2018 г. се очаква промяна в механизма за разпределяне на делегираните бюджети, съобщи още Вълчев. По думите му за догодина са заложени 330 млн. лв., 240 млн. лв. от които ще послужат за покриване на 15% скок на учителските възнаграждения за цялата 2018 г., а останалите - за диференцирано насочване на повече пари към малките и отдалечени училища.

9000 педагози от общо 90-те хиляди учители в системата работят на срочни договори, съобщи БНТ. Министър Вълчев коментира, че е "препоръчал категорично" на училищните директори тази практика да бъде преустановена, а на шефовете на РУО-та - да упражняват по-силен контрол върху школата. За ограничаване на въпросните договори, превръщащи учителите на практика в сезонни работници, министърът призова самите педагози да не се съгласяват на подобни условия.

Данните на МОН, събрани от регионалните управления на образованието към 5 септември, показваха, че в 71 държавни и 659 общински училища у нас се извършват 862 основни и текущи ремонта. 502 от ремонтите са приключени, а 360 продължават до последно. Очаква се днес само 26 школа да посрещнат първия учебен ден с ремонтни дейности, но от МОН обещават те да не попречат на нормалното откриване на учебната година, а занятията да се водят в други училища до приключването на ремонтите.

В София две детски градини и едно училище няма да посрещнат новата учебна година в своите сгради заради продължаващите ремонти, сочат данните на Столичната община. Школото е 44-то СУ "Неофит Бозвели", като в него се извършва голяма реконструкция за енергийна ефективност. В сградата, където се помещават Първа английска гимназия и 112-о ОУ, ремонтните дейности за разширяването на капацитета също продължаваха до последно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase