Снимка: архив, БТА

През 2017 г. до този момент са се случили 4317 транспортни произшествия, при които са загинали 450 души, а ранените са 5488. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев по време на месечния брифинг на МВР, като отбеляза, че за същия период миналата година има 562 повече ранени и 46 повече загинали на пътя.

Най-честите причини при произшествията на пътя са високата скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство, сочи статистиката.

По темата за пожарите, според отчета, представен от министъра, пожарникарите са реагирали на 3500 сигнала за произшествия през месец август.

При тези случаи са пострадали 25 граждани, а загиналите са 8, а за цялата година са загинали 95 граждани, като ранените са 212.

Валентин Радев обяви и данните за кражбите и грабежите за месец август, като те са с 1000 по-малко от миналата година. Той обясни, че този тип престъпления са 33% от всички извършени в страната.

Негативна е обаче статистиката за блудствата и изнасилванията, като те са се увеличи с 20% за първите осем месеца от годината.

Вътрешният министър обяви също, че са изплатени парите за униформи на 18 525 действащи служители на МВР и на 500 напуснали системата.

Радев припомни, че това са сумите, които не са били получени в периода от 2011 г. до началото на 2015 г. Той каза още, че до началото на септември пари ще получат и останалите полицаи.

Той коментира и новите назначения в МВР, като обяви, че до днес са назначени 934-ма полицаи и още 70 ще започнат ефективно работа до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase