Снимка: Flickr.com

Нова схема за телефонни измами е засечена в Сливен. В нея, освен мними криминалисти, участват и мними социолози – предупреди ст. комисар Димитър Величков, директор на ОД на МВР в Сливен, предаде "Труд".

Най-напред на стационарния телефон на потърпевшите се обаждал мъж, който съобщавал, че извършва социологическо проучване. Трябвало да направи анкета за това дали лицето, на което звъни, е било жертва на опасните измамници, колко пъти, какви суми е давало и дали разполага с по-големи спестявания. Целта била да се изследва в кое населено място – колко са жертвите на този вид престъпления. Следвало още едно обаждане, този път по познатия сценарий: "Аз съм криминалист от МВР, помогнете ни да хванем бандитите".

"Криминалистът" уверявал, че бил запознат със "социологическото проучване", че лицето е било включено в списъка на измамници и че в най-скоро време ще бъде потърсено от тях.

"Ние сме по следите им, заложили сме им капан, като Ви поискат пари, дайте им ги. Ние ги хващаме и Ви връщаме парите. Обаче е хубаво да дадете колкото се може повече пари, защото тогава съдията ще им наложи по-голяма присъда" – така "криминалистът" манипулирал евентуалните си жертви и искал мобилния им телефон, за да имали уж постоянна връзка с органите на реда. Накрая се обаждали и "следените" измамници, които под различни предлози искали големи суми пари. Отправяли цинични заплахи, че ако не получат парите, ще има тежки последици за сигурността, здравето и живота на потърпевшите.

През последните дни в Сливен са регистрирани два опита за телефонни измами по схемата "социолози работят с полицията". И в двата случая престъпниците ударили на камък, защото атакуваните граждани запазили самообладание и веднага се обадили в полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase