Снимка: Булфото, архив

Катаджиите няма да слагат знак, че ще следят за скоростта на определен участък от пътя. Това става ясно от нов вариант на проект за изменение на инструкцията за контрола на движението по пътищата, обявен за обществено обсъждане в понеделник, съобщи "24 часа".

Още по темата

Текстовете бяха публикувани в четвъртък миналата седмица и в тях изрично се посочваше, че знак Е 24 ще предупреждава, че катаджията засича скоростта.

Такова изискване нямаше нямаше и преди и то на практика обезсмисляше донякъде последните промени в Закона за движение по пътищата. С тях бе решено табелите, предупреждаващи за камера на пътя, да бъдат премахнати.
Промените гласят още, че полицаите ще носят таблети и принтери за изпълнение на служебните си дейности.

При установяване на невръчен електронен фиш на шофьора служителят на реда ще отпечатва същия и ще го връчва на място. Нарушителят ще подписва обратна разписка, с която да удостовери, че го е получил. Ако откаже, ще се търси свидетел, който да даде подписа си за това.

Според промените катаджиите вече няма да вписват на ръка в края на смяната си извършените от тях проверки, при които няма нарушение на закона. Цялата информация ще бъде вкарвана в таблет. Изключение от онлайн обмена ще има, ако устройството липсва или е повредено.

Ако шофьор бъде спрян за проверка, катаджията трябва да застане така, че да може да го снима, а след това да заснеме и регистрационния номер на колата. Служебното лице е длъжно да съобщи на водача, че ще осъществи видео- и аудиозапис.

Междувременно от Върховната административна прокуратура излязоха с доклад, че глобите на КАТ се увеличават, но масово падат в съда. Затова от държавното обвинение са сезирали шефа на полицията Христо Терзийски да вземе мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase