Снимка: архив, БулФото

Спешна проверка след сигнали за замърсяване с мазут на южния плаж в Несебър и централния в Равда са направили екип на РИОСВ-Бургас, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Морска администрация – Бургас.

Обходена е цялата плажна ивица и е установено наличие на малки топчета от втвърден мазут, на места примесен с водорасли. Според очевидци топчетата са започвали да се появяват на пясъка след 15:00 часа вчера, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Бургас.

Морската вода е видимо чиста, без опалесценция. От лабораторията са взети водни проби, които ще бъдат анализирани по показател нефтопродукти. За резултатите ще бъде уведомена Регионална здравна инспекция-Бургас.

На концесионерите на всички плажове е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което да продължи до пълното отстраняване на замърсяването.

От РИОСВ-Бургас припомнят, че първото замърсяване тази година беше през юни на плажа на Обзор и се предполага, че морското течение го разнася по крайбрежието на Южното Черноморие.

На 19 юли сигнал беше подаден за плажа на Синеморец, Община Царево. Тогава от Морска администрация - Бургас съобщиха, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, което било изхвърлено на брега от силния вятър и бурното море.

Коментари Напиши коментар

10

Пипи

преди 1 година

Мазут на плочки се появи и на Златна рибка в Созопол

9

Анонимен

преди 1 година

Абе да не са намерили суджука дето е бил зо Баце ?

8

Иван

преди 1 година

Къде са тия където защитават природата а за тях природата са кучетата и котките където разнасят най големите болести