Снимка: Черно море

Повече от 20 динозаври плъзнаха в Морската градина във Варна. Над 1000 посетители минават всеки ден, за да се срещнат с тях и да научат любопитни факти за епохата, в която са живели.

Макетите на огромните животни са собственост на английска компания. Те са изложени на поляната под Пантеона в Морската градина. "Някои от животните са в почти реални размери, други са в мащаб 1:10. Макетите са създадени в Англия. Оборудвани са с електроника и специални механизми, които им позволяват да се движат и да издават автентични звуци", разказа пред медийна група "Черно море" Асен Борисов - асистент организатор на изложението.

Динозаврите гостуват в морската градина на Варна от 11 юли и ще останат до началото на септември. Морската столица е първият град в България, в който се демонстрира изложението. Преди това то е било експонирано в Гърция.

В изложението могат да се видят 24 различни вида динозаври. Има и няколко, върху които децата могат да се качат, за да си направят снимки. До всеки динозавър има табло с информация за съответния вид, а на няколко места са разположени и пана с общи сведения за времената, в които са живеели те.

Ренета и Вяра са две от децата, които разгледаха изложението в морската градина на Варна. "Много ми харесаха динозаврите, аз съм им любителка. Не знам защо, но са ми много интересни. Най-много ме впечатляват, че са високи няколко метра. Най-високият е любимият ми. Имам няколко енциклопедии за динозаври" - сподели Ренета пред екип на медийна група "Черно море". Вяра разкри, че на нея също много са й харесали. "Малко са страшни динозаврите, но мен не ме е страх. Когато гледах Джурасик парк като малка винаги се скривах в шкафа, много ме беше страх, но вече не. От тези тук изобщо не ме е страх, защото не са истински, а са от гума" - каза момиченцето.

Изложението на динозаври ще остане в морската градина на Варна до началото на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase