Снимка: Булфото, архив

До 5-10 години един от трите вида делфини в Черно море ще изчезне, предупреди екологът Атанас Русев.

Причината за това обаче не са рибарите, които винаги са набедени, ами незаконният улов на калкан с дънни мрежи, в които попадат малки делфинчета.

Още по темата

Те не могат да се освободят и до 5-6 минути се давят, обясни Русев.

През тази година изхвърлените на българския бряг трупове на делфини са над 35, но много малка част от попадналите в бракониерските мрежи стигат до сушата.

Според еколога морето е пълно с трупове.

"Всяка година се говори за това кой е виновен и причината не е отстранена, през 2015 г. започнахме разследване и установихме, че делфините умират в следствие на един доста специализиран бракониерски риболов на калкан, който се случва срещу бреговете на България, Румъния и Украйна", обясни Русев пред bTV.

Според него бракониерите много добре знаят, че в Черно море няма контрол и заради това ловят калкан, което носи високи печалби.
 
И в момента имало стотици километри дънни мрежи за калкан, които са разпънати на 50-70 метра дълбочина навътре в морето, където стават капан и за делфините.
 
70-80% от тях са на турски бракониери.
 
В този период калканът навлиза навътре в морето и бракониерите опъват мрежите, само че съвсем скоро и калканът ще изчезне предупреди екологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase