Снимка: БТА

С два автомобила ромите от Асеновград се опитали да прегазят гребците и техните родители пред местната болница. Агресията им била отключена след фалшив сигнал, че един от ромите бил убит от спортистите, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на извънреден брифинг тази сутрин.

Още по темата

Освен задържаните девет души, в момента се издирват още две лица, за които е установено, че са участвали в нападението. Днес по-късно ще се гледа мярката за неотклонение на арестуваните роми, като от прокуратурата ще повдигнат обвинения за опит за убийство. Всичките арестувани са с адресна регистрация в Асеновград.

В махалата е имало напрежение и през последните два дни, като на няколко пъти е тръгвала мълвата, че множеството се е запътило към нея и ромите са започнали да се въоръжават. Заканвали се, че ще отрежат главите на ранените.

Румен Попов заяви още, че започва разследване за всяване на етническо напрежение, както по времето на протестите така и в интернет.

"Лица, за които се получи информация, че идват на протестите в Асеновград, за да правят провокации, няма да бъдат допуснати в града", отговори директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков на въпрос дали ще спират футболни агитки от Пловдив и София на голямото шествие в неделя.

До момента никой не е спиран да се включи в протестните шествия, но са били установени няколко провокатори. Въпреки това никой не е задържан от протестиращите. Шефът на пловдивската полиция отрече твърденията, че е имало полицейско насилие над хора от шествието.

По думите му, слуховете, че към ромската махала на Асеновград се насочват подкрепления от Столипиново и циганските квартали на Пазарджик, не отговаря на истината. Той призова да не се създава напрежение в града, за да не се допусне ескалация на напрежението.

Окръжният прокурор Румен Попов каза, че има индикации и е видимо, че се опитва да се нагнети етническо напрежение. Той се надява разумът да надделее и да не се допуска ескалация на напрежението. Както главният прокурор Сотир Цацаров, така и Попов заяви, че който се опита да се заиграе с етническата карта на страната, независимо какъв пост заема, той ще понесе цялата строгост на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase