Хиляди хора за втора поредна вечер излязоха снощи на протест в Асеновград, след като в началото на седмицата група роми нападна ученици, трениращи гребане. Йордан Тодоров, който е един от протестиращите в града, сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че има бити хора от полицията. Органите на реда обаче отрекоха това твърдение.

"4-5 човека са ударени с палки към 23 часа на ул. "Оборище". Група от 30 човека са тръгнали към ромската махала и са били изблъскани от силите на реда. Призовавам да изкараме мирното шествие спокойно до неделя. Моля полицаите да не удрят хората от шествието", коментира за "България сутрин" Йордан, който е баща на едно от момчетата със счупена след ромското нападение.

Още по темата

Мъжът добави, че не е видял провокатори сред протестиращите. По думите му мирните шествия ще продължат до неделя, тъй като гражданите искат да покажат на ромите, че не само те могат да се събират.

Шефът на Областната дирекция на МВР-Пловдив гл. комисар Атанас Илков бе категоричен, че няма бити протестиращи от полицаите.

"През цялото време на протеста съм бил в контакт с протестиращите. Несериозно е да се говори за бити протестиращи от полицията. Взели сме всички необходими мерки да ограничим достъпа до ромската махала, за да не допуснем нежелани инциденти", сподели той за Bulgaria ON AIR.

Жандармерията ще остане в Асеновград докато е необходимо, стана ясно още от думите му.

"Още вчера започна осъществяването на ангажиментите, които бяха поети вчера от страна на МВР. Бяха извършени проверки на много адреси. Всички незаконно пребиваващи граждани на територията на ромската махала вече ги няма", коментира още Атанас Илков.

Кметът на Асеновград Емил Караиванов посочи, че не може да се разграничи от всички справедливи искания на хората. Той добави, че протестиращите са представили исканията си и са получили уверението на главния секретар на МВР Младен Маринов и вицепремиера Валери Симеонов за поети ангажименти срещу незаконното строителство.

"Притеснявам се, че в тези протести участват хора, които не са от града и търсят конфликт. Надявам се всичко това да не прерасне в етническо напрежение", каза още кметът.

Окръжният прокурор Румен Попов обяви, че няма задържани след снощния протест. По думите му няма сведения за насилие от страна на полицията срещу протестиращите, но безспорно има данни за провокатори.

"Ще има нови обвинения за закани за убийство", обяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase