Снимка: Bulgaria ON AIR

Строеж върху археологически обект разбуни духовете в Пловдив. От Пловдивския археологически музей сезираха институциите, че строителни бригади разкопават т. нар. "Плоска могила" до "Брезовско шосе" в града.

Оказва се, че подобни практики не са прецедент, а причините за това са институционални, обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR археологът проф. Диана Гергова.

"Имаме огромни недомислици при издаване на разрешителни за строеж, които са, разбира се, в ущърб на нашето наследство и които позволяват то да бъде унищожено. Сега ще дойде инспекторатът от Министерството на културата, но те са поставени пред свършен факт", коментира тя.

И направи сравнение: В Румъния инвеститорите получават разрешение за строеж чак след като получат становище на археолог от съответния регионален музей, че на избраното от тях място няма археологически обект. В България обаче този принцип е въведен само за магистралите.

"2015 година са правени разкопки (в района на Плоската могила в Пловдив - бел. ред.), което означава, че със сигурност този археологически обект даже е влязъл в Националната информационна система Археологическа карта на България", поясни още проф. Гергова.

"Разрушени обекти можете да видите на всяка крачка и пълна незаинтересованост от изключително стойностни обекти, когато няма личен инвестиционен интерес", продължи тя.

По думите ѝ българското културно наследство на практика е оставено без отговорни институции и това, което е най-необходимо в момента, е превенция, за да бъде запазено.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase