Снимка: БТА

59,7% е общата избирателна активност на местния референдум в община Трън, съобщи "Фокус". На допитването са гласували 2081 души от 3 486 имащи право на глас. Гласуването е приключило в 20.00 часа без сигнали за нарушения.

Жителите на общината решават дали искат, или не да се добива злато. Въпросът, на който гласуващите трябва да отговорят, е: "Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".

Предстои комисиите да обработят резултатите от гласуването. Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

51,69% бе избирателната активност на местния референдум в община Трън към 17.00 часа. Към 13.00 часа избирателната активност бе 34,13%..

Още по темата

Решението за това допитване бе взето на заседание на Общински съвет – Трън, проведено на 21 април 2017г. във връзка с предложението за инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън и вследствие на създаденото обществено напрежение по темата.

Хората "против" възобновяването на мина в града, трябва да отговорят с "да", а гражданите, подкрепящи инвестиционното предложение за златодобив - с "не".

Право да гласуват на местен референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния на територията на Община Трън през последните 6 месеца преди насрочването на референдума. Имащите право на глас са 3 486 души.

Ако не бъде прието предложението, по същия въпрос ще може да бъде иницииран нов местен референдум не по-рано от една година от датата на произвеждането му.

Резултатите от допитването могат да бъдат обжалвани от инициатора на референдума или от областния управител в срок от 7 дни след оповестяването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase