Снимка: Bulgaria ON AIR

АЕЦ "Козлодуй" поиска от КЕВР електроенергията да поскъпне почти двойно от 1 юли. Централата иска цената за мегаватчас да бъде увеличена от 30 на 58 лева.

Бившият член на КЕВР Еленко Божков бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че при това положение няма начин да не се получи увеличение на такса "Пренос".

"КЕВР изпълнява корпоративно-партийни поръчки. Комисията беше излъчена от парламента - двама от ГЕРБ, председател от партията на Радан Кънев... Ярка корпоративна зависимост се вижда в присъствието на Георги Златев", посочи Еленко Божков.

По думите му ясно се е видяла зависимостта и задържането на цените, за да може да има удобство по време на предизборната кампания.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев подчерта, че в енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. По думите му в АЕЦ "Козлодуй" има нормативна декапитализация на дружеството.

"Публично се избраха определени хора и става ясно кой зад кого стои. КЕВР съществено се отличава по начин на действие. Председателят Иван Иванов намери перфектна форма за общуване с политиците. Трябва да сме готови за повишаване на цената на тока", коментира той в "България сутрин".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че основната част от разходите на НЕК отиват за ВЕИ и американските централи, а едва 2% за произведената от АЕЦ "Козлодуй" енергия.

"Притеснителна е цялата непрозрачност в сектор енергетика. Докладът на Световната банка, който трябва да ни препоръча мерки и реформи за националния енергиен пазар, е таен", отбеляза тя.

Според Ваня Григорова правителството може и трябва да продължи да се бори за прекратяване на неизгодните дългосрочни договори с ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase