Снимка: архив, Булфото

Глобиха родителите на 4 деца, които отказали да поставят ваксина в Търговище.

Д-р Марин Йовов от местното РЗИ заяви, че са предприети превантивни мерки за недопускане на разпространение на морбили на територията на областта.

Общопрактикуващите лекари проверяват имунизационния статус на пациентите си и при откриване на неимунизирани, биват привиквани.

Още по темата

По думите на Йовов, в областта са установени 1876 деца с нередовни имунизации и реимунизации. От тях 1779 или 94.8 % са деца и ученици, родителите на които са с двойно гражданство и трайно пребиваващи предимно в Република Турция, основно от община Омуртаг, и страни от Европейския съюз.

"Поради това е и големият брой на неимунизирани деца по немедицински причини – трайно пребиваващи в чужбина и неоткрити на посочения адрес. - обясни той - Открити на посочения адрес са 97 деца, от които 54 вече са обхванати с имунизация или реимунизация – според възрастта. Останалите са издирени, информирани и поканени от личните лекари за ваксиниране".

По думите му,  стриктно се контролира да не се допусне случай на необосновано отлагане на имунизацията. С документиран отказ от страна на родители досега има 4 неваксинирани деца, родени от три майки. На родителите са съставени актове, съгласно изискванията на Закона за здравето и Наредба № 15.

Д-р Йовов уточни пред "Фокус", че заболяването морбили има много висок контагиозен индекс, което означава, че контакт с болен и възможност от заразяване с морбили е много висока, 95%.

Лекарят уточни, че към момента няма регистрирани случаи на морбили в областта. Последните случаи са били през 2010-2011 година.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.