Снимка: УМБАЛ "Дева Мария"

Лекарите неонатолози в УМБАЛ "Дева Мария" спасиха бебето на младо семейство, което поради усложнения по време на бременността се родило в 26-та гестационна седмица и с изключително ниско тегло - 700 грама. Това е четвъртото бебе с екстремно ниско тегло, което екипът на Неонатологично отделение в университетската болница спасява за период от една година.

Поради преждевременното раждане на момченцето се налага спешна реанимация в родилна зала и превеждането му в интензивен сектор на отделението по Неонатология.

От януари целият екип в отделението се бори за живота му, като са извършени множество продължителни процедури.

На родителите е предоставен ежедневен достъп и възможност да следят от близо целия процес на лечение. След стабилизирането, в рамките на 15 дни преди изписването, те участват активно в процеса на обгрижване и хранене на бебето. Емоционалната връзка е задължително условие за оздравителния процес.
 
Най-малкият член на щастливото бургаско семейство, роден на 10-и януари, бе изписан от Неонатологично отделение в петък, 20-и април, денят, в който хронологично е трябвало да се роди.

"Основен принцип при нас е работата в екип. Горди сме вече повече от 3 години отделението ни да бъде с най-високото ниво на компетентност – трето, според националните стандарти по неонатология и досега единствено за територията на Бургас и Бургаска област. Прилагайки съвременни методи за диагностика и лечение, разполагайки с най-модерна апаратура и не на последно място - стремежът към непрекъснато усъвършенстване и придобиване на нови знания на целия екип ни дава увереността да се равняваме по качество на работата си с водещите неонатологични отделения в страната", коментира д-р Мария Търнева, началник на Неонатологично отделение в УМБАЛ "Дева Мария".

"Детето се роди екстремно недоносено – 700 грама. Целият ни екип положи изключително големи грижи за това бебче. Оттук нататък следва докато малкото момченце навърши 3 годинки то да бъде проследявано от нас по отношение на физическо и нервно-психическото му развитие. Нашата основна цел е от отделенито да се изписват здрави дечица, бидейки пълноценни хора, които да радват родителите си цял живот и се стараем ежедневно да постигаме точно това", обясни от своя страна д-р Нурие Шабан – най-новият специалист неонатолог в отделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase