Снимка: Черно море

Жителите на Варна усетили силна задушлива миризма в центъра на града и в района под Колхозния пазар.

От РИОСВ-Варна съобщиха, че експерти са извършили проверки в периода от 5:30 до 10:30 часа за наличие на миризма на нефтопродукти, която се усеща в черноморския град. Обходен е бил районът от Варна до Девня.

Стойностите на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух, са леко завишени, но далеч под средночасовите норми, предаде Информационна агенция "Черно море".

В неделя е осъществено спиране и пускане в експлоатация на цех за азотни киселини поради необходимостта от механичен ремонт на съоръжение. За това надлежно са били уведомени РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция за Черноморски район, Кмета на Община Девня, Началника на ОУ ПБЗН- Варна и Областния управител на Варна.

При спирането на цеха в рамките на около 2 минути се отделят азотни оксиди - т.нар. "лисича опашка", които се разсейват бързо в атмосферния въздух, предизвиквайки визуален ефект на жълто-оранжев дим.

Височината на изпускащия комин е над 130 м., поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека и не могат да окажат вредно въздействие върху здравето на населението.

Целите през последните 10 гoдини са да се развива производството в пълно съответствие с нормите на безопасност и околна среда, като ще продължи инвестирането приоритетно в проекти, подобряващи тези показатели, съобщиха от областна администрация.

Производството на азотна киселина е неделим етап от процеса на производство на азотни минерални торове. Единствените емисии от производството са азотни оксиди, които са характерни за състава на атмосферния въздух и нямат необратими ефекти върху околната среда или човешкото здраве.

В последните 10 години са извършени мащабни инвестиции за стабилизиране на производствения процес, като само частта от инвестициите, пряко касаещи екологичните параметри на производството на "Агрополихим", надхвърлят 110 млн. лева.

В резултат на това аварийните спирания на цеха за азотна киселина са намалели в годишен аспект от над 20 в годините, преди приватизацията на Дружеството, до максимум две.

Значителни инвестиции са направени и в намаляване на емисиите от над  1000 мг/Нм3 до 165 мг/Нм3, което е значително под нормите за допустими емисии в пълно съответствие с най-добрите наличните техники на ЕС.

За непрекъснатото следене на емисиите от цеха е монтирана система за постоянен мониторинг. Резултатите от измерванията се контролират непрекъснато от РИОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase