Снимка: архив, Булфото

Мобилните камери на КАТ, които ловят джигитите на пътя, вече ще снимат и на тъмно. За целта Министерството на вътрешните работи е обявило обществена поръчка, с която да се преработят и оборудват общо 65 мобилни системи за контрол на движението по родните пътища. Настройването на камерите ще струва 130 000 лв., а изпълнителят ще има 100 дни, за да свърши работата, става ясно от условията на търга.

В момента летящите шофьори с бясна скорост по пътищата могат да бъдат снимани по тъмна доба само от стационарни камери, които са оборудвани със светкавица. От поне 2-3 години КАТ се кани да пригоди за „нощно виждане“ и мобилните, но до момента това така и не се случваше, пише "Монитор".

Сега вече новата обществена поръчка предвижда 65 от подвижните камери също да бъдат настроени така, че да контролират скоростта в тъмната част на денонощието. Това е около 1/3 от общия брой мобилни системи за контрол на пътищата.

Преоборудваните камери ще трябва сами да заснемат нарушенията в тъмното без намеса на служител и да записват в паметта си в защитен вид данните, доказващи нарушенията. Изискването е постъпилата видеоинформация и изображения да са с високо качество.

Отново трябва да съдържат и данни за мястото на нарушението, датата, часа, посоката на движение, ограничението и регистрираната скорост. Изпълнителят на услугата ще трябва да обучи и минимум 150 служители на МВР.

Вътрешното министерство планира да достави и 28 нови стационарно преносими уреди за контрол на пътното движение, като за тях ще бъдат платени 1,5 млн. лв. Става въпрос за камери, които се поставят от катаджиите по пътищата върху статив. При тях обаче се изисква наблизо да има полицейски патрул, който да ги пази.

С друга обществена поръчка МВР търси и фирма за поддръжка и ремонт на дрегерите, с които катаджиите проверяват за фиркани шофьори. Избраният изпълнител ще поправя измервателните уреди в продължение на 3 години, като за целта ще получи над 880 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase