Снимка: архив, Bulphoto

Частна фирма с офис в Казанлък е поела охраната на рушашия се монумент на връх Бузлуджа, съобщиха от областната управа в Стара Загора. Оромната конструкция е опасана с кабели, поставени са електронни датчици на най-уязвимите места за проникване във вътрешността.

При сигнал за нередност се алармира РУ "Полиция", за да бъдат изпратени на място униформени, уточнява Монитор.

Още по темата
Монументът, който е все още частна собственост на държавата по силата на акт от 2006 г. е обявен за опасен преди десетина години, преди броени дни забраната за достъп до него е подновена със заповед на новия областен управител проф. Веска Шошева. В нея е записано, че "съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция", а "поради разкопани и демонтирани кабели не може да се осъществява нормално електрозахранване."

"Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние, което от своя страна повишава опасността от възникване на фатални инциденти. Тъй като същият е негоден за експлоатация  неговото затваряне е наложително.", коментира зам. областният управител Димитър Драчев.

По думите му през последните два-три месеца нямало случаи на нерегламентирано влизане, но със затопляне на времето се очаквало към върха да поемат нелегални експедиции, най-вече от чужди туристи.

Според запознати големи тур-оператори дори са обявили тарифа са посещение на обекта, който доби огромна популярност с включването си в няколко международни класации за най-изоставени паметници.

На този етап нямало никаква законова възможност комплексът да бъде отворен и влизането в него да става срещу регламентиран от държавата вход, категорични са от Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase