Снимка: Dnes.bg

Пловдивчани протестираха срещу високите януарски сметки за ток. Те се събраха пред енергодружеството за Южна България – ЕВН. Абонати на компанията настояха сметките им да бъдат преразгледани, защото са двойно по-високи от тези за предходния месец.

"ЕВН, вън!” и  "И преди и сега, всичко е мафия!”, скандираха двайсетината човека, които се събраха пред централа на на Енергото в Пловдив. Хората твърдят, че новите сметки с потребена електроенергия са нереално високи.

"Някои прослойки на обществото не си плащат тока, а на други им начисляват рекордни сметки”, гневеше се протестираща.

Василена притежава магазин на площ от 20 квадрата в центъра на града.

"Досега плащах между 120 и 140 лева всеки месец, а януарската ми фактура е на стойност 206 лева, но нищо не се е променило”, споделя пред Dnes.bg пловдивчанката Василена Йозер.

Двойна сметка за ток са получили семейство Симеонови. Разбрали за протеста час преди началото. Разочаровани са от малкия брой хора.

"Миналия месец имахме 130 лева ток, а този 260 лева, не смятаме, че високото потребление е оправдание за нашата двойна сметка”, казва Симеон Симеонов.

Не смята да обжалва размера на сметката си, защото няма алтернативен начин за отопление в дома си.

От ЕВН съобщиха, че през миналия месец са отчели рекордно потребление на ток и че средната сметка за електричество на техните абонати е 23 лева. Едва 14% от клиентите им имали консумация на ток от над 1000 киловат часа енергия и средната им сметка ще бъде около 270 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase