Снимка: Кадър bTV

Служители на колекторска фирма се саморазправиха с пистолети и юмруци в поморийското село Бата.
Причината е забавяне на вноска по кредита за сумата от 30 лева, която трябвало да внесе Асен Петков от ромската махала в селото.

Той теглил кредит от 450 лв. Парите му трябвали заради болното му дете: "Трябваха ми, хлапето ми беше болно и ги взех, трябваше да плащам там 30 лева и нямах, казах им в понеделник и те ми казаха да търся парите", каза той пред bTV.

В разправията със събирачите на дългове попаднали и роднини на Асен. Един от тях е Валентин Иванов,който се оплака, че са го били с юмруци, ритали са го докато е паднал на земята, избили са му зъб, имало е и стрелба.
Той твърди, че са стреляли директно по хората.

При полицията версията на биячите е друга.

"Единият от тях с цел да се защити е използвал газов пистолет, стреляйки във въздуха", обясни показанията им говорителят на местната полиция Цветелина Рандева.

Потърпевшите обаче са категорични, че нападателите са стреляли безразборно и дори са изпразнили два пълнителя.

Фирмата за кредити е със седалище в Ямбол, а колекторската в Търговище. Прокуратурата разследва връзката между двете.

От компанията отричат да са пращали хора да се саморазправят и използват колекторска фирма за събиране на вноските. В седалището в Ямбол обещаха, че ще направят вътрешно разследване.

Едно от лицата, изпратени от фирмата в селото, е осъждано за участие в организирана престъпна група. На тримата ще им бъде повдигнато обвинение за хулиганство и лека телесна повреда, съобщиха от Окръжна прокуратура Бургас.

"Големите проблеми възникват основно с представители на малцинствените общности, които вземат пари, но в последствие не могат да обезпечат връщането им в отделни вноски, по простата причина, че нямат постоянен трудов доход", обясни Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase