Снимка: архив Булфото

През уикенда ще се затопли и ще замирише на истинска пролет. Градусите ще се качат до 10-13 в най-южните части на страната и до 9-10 в София.

Това обаче няма да трае дълго и още в неделя температурите ще започнат да падат, а от вторник се очакват нови сериозни валежи от сняг.

Това прогнозира синоптикът Петър Янков пред Нова телевизия.

"За събота вечерта трябва да предупредим всички – очакват се превалявания от дъжд в северните райони, ще се образуват поледици", каза той.

Той обясни, че новата снежна покривка, която се очаква от вторник, ще бъде от порядъка 5-10 сантиметра.

Около 11-13 февруари ще настъпи и сериозно застудяване – около минус 15 градуса.

"Малък сечко ще бъде в пълното си действие", каза синоптикът и допълни, че не сме се разделили със зимните температури.

След студа в средата на месеца отново ще последва кратко затопляне, а след него отново ще застудее и завали. Снегът обаче ще бъде мокър, а градусите няма да са така ниски.

Средните минимални температури за февруари ще бъдат около минус 5 до 0 градуса, а средните максимални – от 4 до 9 градуса. Най-много валежи ще има в западните райони, по-малко в централните и източните части в страната.

Петър Янков обясни, че София е единствената европейска столица, която не влиза в картите на европейските синоптици. Причината е, че е близо до планина и времето в нея трудно може да се прогнозира. Същото е и с Истанбул, заради морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase