Снимка: flickr

Потреблението на електроенергия в България в един от най-студените месеци в последните години се е повишило с 8,8%, сочи оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В периода 1 – 29 януари потреблението е достигнало 4,3 млн. мегаватчаса.

В същото време обаче увеличеното потребление не е достатъчно, за да осигури и ръст на производството. Данните на ЕСО показват, че през януари в страната са произведени 4,4 млн. мегаватчаса електроенергия, което е спад от 0,45% спрямо същия месец на 2016 година.

Основната част от това производство е реализирана в страната – износът намалява със 76 на сто. Заради студеното време, обхванало целия регион, и невъзможността на ЕСО да гарантира "аварийна помощ" от съседните държави, износът на електроенергия от страната беше спрян на 11 януари.

Вчера от енергийната борса съобщиха, че след съобщение на Българския енергиен холиднг (БЕХ) се отменят всички ограничения върху продажбата на електроенергия на борсата. Това ще стане от 1 февруари и заради схемата за търговия "ден напред" на нашата борса ще се отрази върху доставките на електроенергия на 2 февруари.

От справката на ЕСО е видно още, че основната част от електроенергията, произведена в България през първия месец на годината, идва от базовите централи – 3,88 млн. мегаватчаса. Това е ръст от 1,37 на сто спрямо 2016 година.

Производството на водните централи обаче е намаляло със 17%. Тези централи се използваха от оператора за покриване на върховото потребление в определени часове на денонощието.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase