Снимка: Bulgaria On Air

Лимит при продажбата на въглища за отопление. Цената рязко скочи нагоре, а търсенето на твърдо гориво надвиши в пъти наличните в складовете количества.

Дървата и въглищата свършиха преди края на зимния сезон. В момента наблюдаваме рекордно търсене, което не отговаря на предлагането на пазара, защото доставките са рязко ограничени, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

В цялата страна доставните цени на въглищата и дървата само през последния един месец са се увеличили с 30 на сто. Тон въглища в момента струва между 350 и 400 лева, дървата са 100 лева за кубик, а пелетите - около 400 лева за един тон.

Оказа се, че в много от областите на страната търговците въведоха ограничение на покупките именно защото доставките също са ограничени. Проверка на Bulgaria ON AIR показва, че на един човек се полагат между пет и десет чувала въглища, а при дървата ограничението също е около пет чувала.

За сравнение - един чувал въглища, който е 40 кг, на пазара в София в момента струва около 17,50 лв. Тоест всеки, който трябва сега да закупува допълнително количество дърва, въглища или пелети, ще трябва да плати и доста по-солени суми.

На фона на всичко това продължава и рекордното потребление на електричество. Пиковите часове са всеки ден около 19 часа. Всичко това е заради ограниченото количество дърва и въглища в цялата страна. Всеки, който не успее да се снабди с твърдо гориво, избира печките като алтернативен начин за отопление.

И от ресорното министерство, и от Електроенергийния системен оператор многократно заявиха, че опасност за системата няма. Опасност от режим на тока също нямало.


Вижте още на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase