Снимка: БТА, архив

Област Кърджали е с най-ниска битова престъпност в страната, но това не означава, че не трябва да продължава работата в тази посока. Това каза пред журналисти в Кърджали министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя бе в областния град, заедно с директора на ГДНП глaвен комисар Христо Терзийски, за среща с ръководството на ОД на МВР, по повод специализираната операция за борба с битовата престъпност.

Бъчварова посочи, че в не малка степен ниската битова престъпност в региона се дължи на поведението и нравите на хората тук, на липсата на големи общности с висок криминогенен риск, предаде БТА.

Главен комисар Терзийски посочи като сериозно предизвикателство в региона ситуацията на пътя. Той отбеляза, че има подобрена инфраструктура, открит наскоро граничен пункт - "Маказа-Нимфея" и увеличен пътникопоток, заради което министерството ще се постарае да "въоръжи" служителите от пътна полиция с нови автомобили, оборудвани с всички технически средства, с мобилни връзки "така, че да сме напълно безкомпромисни на пътя", каза Терзийски.

Той допълни, че от 21 януари влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата, които предвиждат сериозни рестрикции особено за скорост, употребата на алкохол и упойващи вещества.

Що се отнася до глобите и тяхната събираемост, МВР и НАП тестват система, която да свърже двете информационни системи, каза още главен комисар Терзийски. Той изрази убеденост, че в най-скоро време ще има онлайн връзка при събираемостта на глобите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase