Общ преглед

Най-добрите коледарски групи от Ямбол представиха уникалната местна традиция на танцуващите коледари. На празника в Градския парк се представиха общо 12 състава, включени в Регистъра на коледарските групи и отличени като пример за съхраняване на автентичната ямболската традиция, съобщиха от общинската администрация.

През тази година празникът е в градския парк на Ямбол, но няма да има конкурсен характер. В него се включват 12 коледарски групи от различни квартали на града, които предварително са определени от жури, оценило спазването на традицията.

Характерният за ямболските коледари танц, наречен буенек, се заражда в 20-те години на миналия век в най-стария квартал на Ямбол - "Каргон". В него са участвали кавалеристи и досега се е съхранила най-типичната танцова стъпка, огласяна от звъна на шпорите по ботушите на коледарите.

Традицията повелява танцуващите коледари да обикалят по къщите и да наричат за здраве и берекет, след което на Коледа по обяд да се събират на площада в Ямбол и да се надиграват.

За да опази уникалността на обичая коледуване, община Ямбол започва процедура за кандидатстване пред ЮНЕСКО за обявяването му като световно нематериално културно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар