Снимка: Булфото

Министерският съвет в оставка официално предлага на парламента да подкрепи продължаването на програмата за саниране, като увеличи бюджета й с още 1 млрд. лева, съобщи регионалният министър в оставка Лиляна Павлова пред журналисти в МС.

Сключените договори, които се реализират в рамките на програмата, достигнаха предварително заложената сума от 1 млрд. лева, посочи тя и напомни, че тези средства са осигурени и за следващата година е герантирано изплащането на дейностите, които се извършват.

Още по темата

Над 440 сгради в момента се санират, 120 са завършени, а за 800 се извършват тръжни процедури на различни етапи.

По думите й ефектите от програмата, която е най-мащабната, са безспорни. Павлова я определи като социално-икономическа, защото създава заетост за малки и средни фирми.

Над 570 такива фирми са участвали в дейностите по саниране, а повече от 340 хил. души реално са се възползвали от програмата, защото живеят в тези блокове.

Лиляна Павлова пресметна, че сметките за отопление на тези жилища са с 50% по-ниски.

Министърът обяви, че се надява на широк консенсус в НС от всички партии за това програмата да продължи. Павлова настоя, че връзка с програмата за изграждане на ромски жилища няма, защото тя е функционирала в периода 2006-2008 година.

„Независимо какво правителство ще управлява оттук нататък, тази програма трябва да продължи дълго време в годините, защото над 3 млн. български граждани живеят в такъв тип многофамилни жилищни сгради“, коментира още тя.

Павлова напомни и че страната ни е с най-ниската енергийна ефективност на жилищния фонд и това трябва да се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase